Fyllda ugnsbakade äpplen

Jag har alltid förmågan att köpa hem för mycket frukt. 
Trots att jag gång på gång intalar mig att jag inte ska göra samma sak nästa gång.
 Ja, ja! Eller hur ! 
Jag kanske lär mig någongång. 
 
Denna gången blev det för många äpplenb som bara står i skålen och dammar
Vanlig äppelpaj brukar jag göra så det var inte så intressant. 
Bakade äpplen fick det bli och jag fick ha lite kul i köket. 
 

Det blev inte alls tokigt påhitt. 
 
Provsmakade denna gång mer än en tugga, tog en till, och en till ! 
Sen kom jag att tänka på förmiddagen på gymmet, hur mycket hade jag inte spenderat där för att bli av med lite kalorier ?!! 
Då åkte skeden bort ;) 
 
 
Receptet på desse godingar
Kommer här. 
 
Fyllda ugnsbakade äpplen :

6 urgröpta äpplen 
 
Paj deg : 
120g smör (kylskåps kall ) 
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl crunchy müsli (naturell) 
1 dl socker 
 
Äpple fyllning
Hackade äpple bitar ( det som jag hade gröpt ur)
1 msk socker 
1 msk kanel 
 
Sätt ugnen på 150 grader
 
Tärna smöret i mindre bitar. 
Börja med att nypa ihop smör, mjöl och crunchy müsli så att det blir smuligt, tillsätt socker och smula ytterligare en liten stund. 
 
Jag la mina ingredienser i bakmaskinen och den fick snällt jobba upp en smuldeg åt mig. 
 
Tärna de urgröpta äpple bitarna, blanda med socker och kanel. 
 
Ta fram en ugns plåt, lägg på bakplåtspapper. 
Ställ dem urgröpta äpplena på bakplåtspapperet. 
Fyll nedersta biten med smuldeg, tryck till lite på degen. 
Fyll sedan lite med äpple fyllning. 
Och överst fyller du med smuldeg och trycker till lite. 
 
Ställ sedan plåten i mitten på ugnen. 
Baka äpplena tills dem mjuknar och pajdegen fått färg på ytan. 
 
Jag bakade mina ca 35-40 minuter. 
 
Skulle pajdegen rinna ut lite och över äpplena under gräddningen så är det ingen fara. Ta upp fyllningen och lägg den på toppen av äpplet när  dem är klara.  Du får bara en god och lite krispigare yta. 
 
Toppa med lite hackade hasselnötter eller mandelspån och servera med vanilj sås eller vaniljkräm. 
 
Smaklig spis :) 
 
 
 
 
"Ugnsbakade äpplen" - "äppelpaj" "recept"

Köttfärs/makaroni soppa

Det finns så många  goda soppor, men jag är alldeles för dålig på att komma på att göra dem. 
Men redan igår bestämde jag mig, att i dag skulle det bli någon form av soppa till middag. 
 
Köttfärs/makaroni soppa, var faktiskt det som först kom upp i tanken, så det fick bli så. 
 
 
Soppan serverade jag med creme fraiche, persilja och ett gott lantbröd. 
 
Mustig Köttfärs/makaroni soppa:
Recept:
 
300-350g blandfärs eller valfri.
1 gul lök
1 bit purjolök
4-5 msk tomat puré
Vegeta ( krydda ) 
Peppar
Salt
3 köttbuljong tärningar
Lite paprika pulver
2 liter vatten
Morötter ( om så önskas ) 
2 dl makaroner.  
 
Hätta upp olja i en kastrull. 
Fräs löken.
Tillsätt purjolöken och fräsa en stund till.
 
Tillsätt färs och kryddor och stek tills färsen är genom stekt.
Häll i tomatpurén, morötter om så önskas och rör om. 
Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet.
Låt allt puttra en stund.
Häll i makaronerna och koka på svag värme till makaronerna är färdiga. 
Smaka av och tillsätt mer kryddor/tomatpuré om det önskas. 
Lägg upp på tallrik, klicka i en bit creme fraiche och servera med ett gott bröd eller knäckebröd. 
 
Smaklig spis :)
 
 


 



 
"köttfärs soppa" " recept " "soppa"

Krämig Pilaf

Pilaf är en kyckling/ris rätt där smakerna verkligen gifter sig med varandra i ugnen.
En väldigt god och smakrik rätt som sköter sig själv.
 

Denna rätt har jag ätit många gånger under min uppväxt och jag har inte tröttnat på den än. 
 
 
Recept på min krämiga Pilaf :
 
1 paket kyckling ben - 1 kg 
1 stor Röd paprika 
3 gula lökar
1/2 halv paket mixade grönsaker
1 1/2 halv liter vatten 
3 hönsbuljong tärningar
Salt 
Peppar
Vegeta ( krydda från balkan ) 
Paprika pulver
Grill krydda 
3-4 dl gröt ris
 
Gör så här:
 
Sätt ugnen på 225 grader. 
 
Lägg olja i en större ugnsform. 
Krydda kyckling benen (  vegeta, grillkrydda ) och ställ in dem i mitten av ugnen.
 
Fräs löken en liten stund i stekpanna. 
När löken börjar mjukna tillsätter du paprikan, grönsaks mixen och kryddar med salt, peppar, vegeta, paprika pulver och lite grill krydda. 
 
Låt allt fräsa en stund och ställ åt sidan. 
 
Koka upp 1 1/2 liter vatten och tillsätt 3 höns buljong tärningar rör runt tills tärningarna har löst upp sig. 
 
När kyckling benen har fått fin färg och är halv klara, sänker du värmen till 200 grader och tar ut ugnsformen.
 
Strö och fördela grönsaks röran jämt över kyckling benen och i ugnsformen och gör samma sak med grötriset.
 
Därefter häller du höns buljongen över allt och ställer in formen i ugnen igen.
Låt det sedan sköta sig själv till all vätska är absorberad, och tills du har en fin färg på kycklingen och riset. 
 


 
Smaklig spis :) 
 
 
 
 
 
 
"Pilaf" " krämig pilaf" "recept"